Leeuwendaal & Omgeving

De Purmerpolder
Tot de inpoldering in 1618 maakte de Purmer deel uit van een aantal bijzondere binnenzeeën in de provincie Noord-Holland, net als de Schermer, Starnmeer en de Beemster behoort de Purmer tot de grotere droogmakerijen in Noord-Holland. Deze meren stonden in open verbinding met de zee en kenden daardoor ook eb en vloed. De Purmer had een verbinding met de toenmalige Zuiderzee. In 1618 begon men met het droogmalen van de Purmerpolder. In 1622 viel de 26,8 km² droog en na de inpoldering was de Purmer voornamelijk landbouwgebied. Sinds die tijd is er weinig veranderd. De patronen van wegen en sloten zijn nog ongewijzigd, al is er in de loop der jaren wel meer bebouwing gekomen.

Lusthof Leeuwendal
De rijke Amsterdamse koopmansfamilie die de boerderij liet bouwen, gebruikte de lusthof Leeuwendaal als zomerverblijf. De boerderij is uiteraard meerdere keren verbouwd en aangepast maar er is altijd gekeken naar authentieke details en materialen. Ook zijn er nog veel originele details, zoals het houtwerk in het voorhuis, de meidengang en een tweetal romantische bedsteden. De stolpboerderij is geschilderd in de kleuren van de streek.

Boerderij Leeuwendaal staat ook vermeld op de website van de Boerderijenstichting, hier kunt de meeste stolpboerderijen van Noord-Holland vinden.

Virtuele tour

Bekijk hier de virtuele tour van Groepsaccommodatie Leeuwendaal. Klik en sleep in de foto om rond te lopen.

Interactieve Plattegrond

Bekijk hier de interactieve plattegrond van Groepsaccommodatie Leeuwendaal. Klik op de verschillende kamers om een impressie te krijgen.